Je bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Maar hoe nu verder?

Als je weet dat je zwanger bent, kun je je bij ons aanmelden voor onze begeleiding tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Onze assistente zal een eerste afspraak met je inplannen rond de 8-9 weken zwangerschap en zal ook een echo inplannen tussen de 10-12 weken zwangerschap. Verder zal je gedurende je zwangerschap verschillende keren bij ons op controle komen. Hieronder kun je kort lezen hoe de controles tijdens de zwangerschap er uit zullen zien. Door op het pijltje te klikken krijg je meer informatie.

8-9 weken Intake
Tijdens dit gesprek zullen we met elkaar kennismaken en zullen we veel vragen stellen over o.a. jullie gezondheid, eventuele erfelijke ziekten in de familie en eventuele vorige zwangerschappen/bevallingen. Ook zullen we tijdens dit gesprek het hebben over de verschillende onderzoeken waar je voor kunt kiezen tijdens de zwangerschap. Je kunt hierover alvast meer lezen op deze website. Verder bespreken we tijdens de intake ook de voedingsadviezen: welke voeding en vitamines zijn juist belangrijk in de zwangerschap en welke kun je beter laten staan. Een app die je hierin kan ondersteunen is de ZwangerHap van het voedingscentrum. Aan de hand van dit gesprek zullen vervolgcontroles en onderzoeken ingepland gaan worden.
10-12 weken Termijnecho
Een echo van jullie kindje! Bij deze echo meten we de baby van hoofd tot billen op om de uitgerekende datum vast te kunnen stellen. Deze echo voeren wij zelf uit. Mocht je gekozen hebben om de NIPT en/of de 13 weken echo te gaan doen, dan kan deze ook na de termijnecho geregeld worden.
14-16 weken Eerste keer hartje luisteren
Dit is de eerste reguliere controle. Tijdens een controle zullen we vragen hoe het met je is, meten we je bloeddruk, doen we uitwendig onderzoek en luisteren we naar het hartje van de baby.
20 weken De 20-weken echo
Als je er voor gekozen hebt om een 20-weken echo te gaan doen, wordt deze omstreeks deze periode gedaan. Hiervoor wordt er een afspraak ingepland bij VITA (eerstelijns echo-centrum). Rond deze periode heb je ook een reguliere controle bij ons.
24 weken Erkenning
Bij ons op de praktijk kom je voor een reguliere controle. We zullen ook bespreken dat wanneer jullie niet getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, jullie de erkenning kunnen gaan regelen. De erkenning kun je regelen bij het gemeentehuis. Sinds januari 2023 hoef je niet meer apart gezamenlijk gezag aan te vragen, dit zit nu bij de erkenning in.
27-29 weken Bloedprikken
Vanaf nu kom je elke drie weken op controle. Rond deze periode zullen we je ook vragen om weer bloed te gaan prikken. Dit is om je ijzer opnieuw te bepalen maar eventueel ook om te kijken naar antistoffen tegen de Rhesus-factor, afhankelijk van je bloedgroep.
30-32 weken Groei-echo op indicatie
Rond deze periode zal er soms een groei-echo gemaakt worden. Dit is afhankelijk van verschillende factoren en wordt in overleg met ons ingepland. Ook deze echo kunnen wij zelf uitvoeren.
34-36 weken Bevalplan en liggingsecho
Er zal een liggingsecho gemaakt worden om te zien of het hoofdje van de baby netjes naar beneden ligt. Ook zullen we tijdens deze controle jullie bevallingswensen bespreken en bespreken we wanneer jullie moeten bellen tijdens de bevalling. Dit is een dubbele afspraak waardoor we rustig de tijd hebben om alles te bespreken.
37-40 weken Laatste loodjes
De laatste weken van je zwangerschap zijn ingegaan. Je komt nu wekelijks bij ons op controle.
40-42 weken Overtijd
De meeste kindjes worden tussen de 40 en 41 weken zwangerschap geboren. Het is dus nog heel normaal om nu nog zwanger te zijn. Maar wat als je baby nog wat langer blijft zitten? Tijdens deze controles zullen we je hierover informatie geven zodat je na kunt denken over de verschillende mogelijkheden die je hierin hebt.