Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een vroege echo, meestal rond de 7-8 weken zwangerschap. Deze wordt niet standaard gedaan. Er zijn een aantal indicaties om een vroege echo te maken. Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad of als je een verhoogde kans hierop hebt door bepaalde aandoeningen of medicijngebruik, als er een verhoogde kans is op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of wanneer je erge buikpijnklachten hebt en/of bloedverlies. Mocht je geen indicatie hebben maar wel graag een vitaliteitsecho willen, laat dit dan weten bij de aanmelding.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken van je zwangerschap wordt standaard een termijnecho gedaan. Hierbij wordt het kindje opgemeten van kruin tot stuit (CRL-meting). Aan de hand van deze meting kan bepaald worden hoe ver je zwanger bent en wanneer je precies uitgerekend bent. Deze echo kunnen wij zelf doen op de praktijk in Roden.

13-weken echo

Je kunt er voor kiezen om een echo te laten doen tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Dit is een medische echo waarbij jullie kindje onderzocht wordt op lichamelijke afwijkingen. Hier lees je meer over de 13-weken echo. Deze echo wordt gedaan bij VITA eerstelijns echocentrum in Groningen.

De 20 weken echo

De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen en uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kindje. Ook wordt gekeken of het kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Hier lees je meer over de 20-weken echo. Ook deze echo is een medische echo en wordt gedaan bij VITA eerstelijns echocentrum in Groningen.

Groei-echo

Een groei-echo is een echo rond 30 weken zwangerschap waarbij het kindje opgemeten wordt. Hierbij wordt de buikomvang, hoofdomvang en het botje van het bovenbeen opgemeten. Dit om te bepalen of het kindje goed groeit. Dit doen wij niet standaard maar alleen op indicatie. Deze echo kunnen wij zelf doen bij ons op de praktijk in Roden.

Liggingsecho

Vanaf 36 weken zwangerschap is het van belang dat je baby met het hoofd naar beneden ligt. Dit is de beste ligging voor een natuurlijke bevalling. Daarom zal er tussen de 34-36 weken zwangerschap standaard een liggingsecho gemaakt worden om te zien of de baby daadwerkelijk met het hoofdje naar beneden ligt. Ook deze echo doen wij zelf.