Fysieke kant

Helaas eindigt zo’n 15% van de zwangerschappen in een miskraam. Waardoor het ontstaat kan je vaak niet achterhalen. Het kan bijvoorbeeld komen doordat de innesteling niet goed is gegaan, doordat het hartje niet is gaan kloppen of door een foutje in het ontwikkelingsproces.

Soms vermoeden vrouwen al dat het niet goed gaat met de zwangerschap doordat er al bloedverlies is. Maar soms zijn er geen voortekenen en komen we er pas achter tijdens de echo.

Wanneer we het ontdekken bij de echo dan zijn er de volgende mogelijkheden:

Afwachten
Je kan afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt, dit kan geen kwaad. Je hersenen hebben het soms nog niet door dat de zwangerschap niet goed is gegaan, doordat je nog wel zwangerschapshormonen hebt. We zien regelmatig dat als je hebt gezien op de echo dat het niet goed is, je hersenen dan pas een signaaltje gaan geven om de zwangerschap los te laten. Het advies is om het 1 à 2 weken de tijd te geven. Langer of korter afwachten mag ook.

Medicijnen
Wanneer je niet (lang) wilt afwachten, of als de miskraam na het afwachten nog niet op gang is gekomen, kan je kiezen voor een verwijzing naar het ziekenhuis. De gynaecoloog zou dan medicatie (mifegyne en misoprostol) kunnen voorschrijven om de miskraam op te wekken. Na de medicatie begint in de meeste gevallen de miskraam binnen 24 uur. Na de medicatie heb je 70% kans dat de miskraam compleet is. Soms heb je dus een 2e keer medicijnen nodig. Mocht dat ook niet helpen, dan kan een curettage een vervolgstap zijn. Verdere informatie krijg je in het ziekenhuis.

Curettage
Een curettage is ook nog een mogelijkheid, hierbij maken ze de baarmoeder leeg. Aan een curettage zitten de meeste nadelen, dus daarom zal eerder de voorkeur uitgaan om eerst af te wachten en medicijnen te proberen, voor er een curettage gedaan wordt.

Wat kan je verwachten

  • Bloedverlies. Heftiger dan een menstruatie, vaak ook met stolsels.
  • Afhankelijk van hoe groot het kindje is, kan je het kindje misschien ook herkennen en eventueel opvangen.
  • Buikpijn. Dit kan variëren van geen of weinig buikpijn tot intense menstruatiepijn.
  • Het bloedverlies mag 1-2 weken aanhouden. Vaak 1-2 heftige dagen en daarna neemt het af.
  • De buikpijn is vaak alleen aanwezig op de heftige bloedingsdagen.

Tips

  • Je kan wat groter maandverband halen. Bijvoorbeeld kotex, nachtverband of kraamverband. Geen tampons gebruiken.
  • Voor de buikpijn mag je pijnstilling gebruiken zoals ibuprofen, naproxen of paracetamol.
  • Als het kindje groot genoeg is om op te vangen zou je een vergiet in de wc kunnen zetten. Vaak komt het kindje tegelijk met stolsels. Je kan het kindje dan in een bakje water leggen. Zie www.watermethode.nl (let op: je kan hier ook foto’s aanklikken. Als je het niet wilt zien, dan niet op de foto’s klikken)

Emotionele kant

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners.

De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

Wat kun je doen om de miskraam goed te verwerken?

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij onze praktijk.
  • Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
  • Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.
  • Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s of de groep De vergeten vader. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken. (Verkrijgbaar bij bol.com)
  • Vertel je levende kind(eren) erover. Eventueel door het voorlezen van één van onderstaande boeken. Op miskraambegeleiding.nl staat ook een stappenplan hiervoor.

Deze vier prentenboeken gaan over het verlies van een kindje in een prille zwangerschap

  • “Kindje in de wolken” van Wanda Ottens en Inge Adema.
  • “In de zee van mama’s buik” van Leen van den Berg en Femke Gerestein.
  • “Vallende veertjes” van Monique Hurkmans en Brigida Almeida
  • “Straal Stella, straal” van Veerle Wauters en Willy Leung.

Meer informatie:

  • www.miskraambegeleiding.nl
  • Je kan altijd bij ons terecht. Hiervoor mag je ons spoednummer bellen: 0622439905 (indien alleen vragen of even kletsen, dan het liefst tijdens kantoortijden). Bij spoed zijn we altijd bereikbaar.
  • Wanneer moet je aan de bel trekken?
    • Je mag best ruim bloedverlies hebben, maar blijft het stromen of word je er duizelig van? Dan is het wel te veel.
    • We willen graag dat je belt als je een temperatuur van 37,8 graden of hoger hebt.
    • Bij ongerustheid ook altijd bellen!