Na lang wachten komt het moment dat jij/jullie de baby gaan ontmoeten écht dichtbij! Het is verwonderlijk en magisch hoe een klompje cellen zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een echte baby. Ook het bevalproces is heel bijzonder. De geboorte van een baby is een natuurlijk proces waarbij we jou graag ondersteunen. Op deze pagina lees je in het kort over de fases van de bevalling.

Tussen de 37 en 42 weken mag je onder onze zorg bevallen. Een bevalling bestaat uit verschillende fasen:

  • Ontsluiting
  • Persfase
  • Nageboorte

Ontsluiting
De ontsluiting is de beginfase van de bevalling. Ontsluiten betekent: het opengaan van de baarmoedermond. Een bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën of met het breken van de vliezen. In de meeste gevallen begint een bevalling met weeën. Een wee is een samentrekking van je baarmoeder. In het begin van de bevalling merk je dat deze samentrekking kort duurt en er een lange pauze tussen zit, dit noemen we voorweeën. Voorweeën zorgen voor het zachter en korter worden van de baarmoedermond. Naar mate de tijd verstrekt, worden de weeën steeds krachtiger, frequenter en pijnlijker. Deze weeën zorgen vaak voor ontsluiting. Een goede wee duurt een minuut lang en komt iedere drie à vier minuten.

Wanneer de bevalling begint met het breken van de vliezen, merk je dat je af en toe vocht verliest. Soms zijn het kleine beetjes maar het kan ook een hele plons zijn. Vruchtwater is doorzichtig/licht roze en er kunnen soms witte vlokjes inzitten. Je kan vruchtwater herkennen aan een zoete geur. 70% van de vrouwen krijgt na het breken van de vliezen binnen 24 uur weeën.

Bij een eerste kindje duurt de ontsluiting gemiddeld 14 uur. Bij volgende kinderen gaat het vaak sneller. Het is bevorderlijk om tijdens de bevalling verschillende houdingen aan te nemen. We volgen jouw wensen en helpen met zoeken naar de juiste houding.

Tips voor het omgaan met de pijn:

– Probeer kort in te ademen en lang uit. Op deze manier ga je endorfines aanmaken die je helpen tijdens de bevalling. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers.
– Zorg voor een rustige, veilige omgeving en probeer zo ontspannen mogelijk te zijn. Stress en drukte kan de werking van endorfines tegengaan.
– Warmte kan de pijn verminderen. Soms is het lekker om een warme pittenzak of kruik te gebruiken maar je kan bijvoorbeeld ook gaan douchen of in bad.

Persfase
Na volledige ontsluiting begint de persfase. Je zal merken dat de weeën anders aanvoelen. Je kan de weeën niet meer wegzuchten en hebt het gevoel dat je moet mee drukken/persen. Deze overgang kan even wennen zijn. Naast het verschil in de intensiteit van de weeën, zal je ook merken dat er misschien wat langere pauzes zitten tussen de weeën. Dit zijn momenten waarop jij en de baby kunnen bijkomen voor de volgende wee. Je kan vertrouwen op je lichaam die aangeeft wat nodig is om de baby geboren te laten worden. Wij zijn er natuurlijk altijd bij om jou te ondersteunen, aan te moedigen en om tips te geven.

Bij een eerste kindje duurt de persfase gemiddeld een uur, maximaal twee uur. Bij volgende kinderen gaat ook deze fase vaak sneller.

Leuk weetje: wist je dat maar 4% op de uitgerekende datum bevalt?

Nageboorte
Na de geboorte van de baby kom je in de laatste fase van de bevalling. De placenta, het orgaan dat jouw baby de hele zwangerschap heeft gevoed, zal geboren worden. Dit heet de nageboorte en kost gelukkig minder energie dan de geboorte van de baby. De nageboorte gaat vaak gepaard met menstruatiekrampen. We vragen je om nog even mee te persen om de placenta geboren te laten worden.

De placenta wordt vaak binnen 30 minuten na de geboorte van de baby geboren