Tijdens je zwangerschap beslis je of je straks borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven. Als je hebt gekozen voor de fles, is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in deze vorm van voeden. Maar ook als je al een tijdje borstvoeding hebt gegeven en nu overstapt op de fles, is het handig om op de hoogte te zijn van alle bijzonderheden rondom flesvoeding.

Het bereiden van flesvoeding

Flesvoeding is eenvoudig te bereiden, met vers koud water uit de kraan en afgemeten maatschepjes poeder.

  •  Zorg ervoor dat fles, speen en andere materialen goed schoon zijn: spoel ze om met heet water, kook ze uit, gebruik een flessensterilisator of de vaatwasser.
  • Was je handen voordat je het flesje klaarmaakt.
  • Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding gebruikt (in het algemeen is dat één afgestreken maatlepel per 30cc water).
  • Laat de kraan even lopen voordat je het flesje vult met de benodigde hoeveelheid koud water, zo ben je er zeker van dat het vers en dus veilig is.
  • Warm het water op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.
  • Poeder toevoegen en voorzichtig schudden… klaar!

Beginnen met flesvoeding

Als je kind volledig flesvoeding krijgt, kun je het beste beginnen met een gewone zuigelingenvoeding. Wil je naast borstvoeding ook flesvoeding bijgeven, is het raadzaam hypoallergene flesvoeding te geven. Als je kind goed reageert op de flesvoeding, koop dan steeds hetzelfde merk, dus wissel geen verschillende merken uit!
Bij het consultatiebureau krijg je alle informatie over hoeveel voeding je kind nodig heeft.

Hoeveel voeding

Hoeveel voeding heeft je kind nu eigenlijk nodig? Als leidraad kun je, net als bij borstvoeding, het beste de behoefte van je kind volgen. Het ene kind wil per keer meer dan de andere. Sommige kinderen willen weer liever wat vaker kleine beetjes fles. Gemiddeld ga je uit van 150cc per kilogram lichaamsgewicht gedeeld door het aantal voedingen. De meeste pasgeboren kinderen vragen zelf om de twee à drie uur om een voeding. Heb je een slaapkopje of een uiterst tevreden kindje, houd dan in de gaten dat je toch wel zo’n zes tot acht voedingen per 24 uur geeft. Zolang je kind tevreden is en goed groeit, gaat het goed.

Spenen/fopspenen

Er is een grote keuze aan spenen. Ze zijn allemaal van goede kwaliteit en voldoen aan strenge, wettelijke veiligheidseisen. Dat geldt ook voor rubberen spenen. Welke speen is nu geschikt voor jouw kind?

Spenen

Welke speen geschikt is voor je kind hangt af van een aantal zaken: de leeftijd, de soort voeding (melk of pap) en de zuigkracht van je kind. Voor kinderen die te snel drinken is er een speen met een zogenaamde dentaalvorm. Let er bij de aanschaf op dat niet alle spenen op iedere fles passen en gebruik de speen van de fles nooit als fopspeen.

Fopspenen

Voor kinderen gaat er van zuigen een kalmerende werking uit. Een fopspeen is zachter dan een duim, zodat er minder druk op de tandjes staat. Hierdoor krijgen de kaken en het gehemelte van je kindje een betere kans op een natuurlijke ontwikkeling.
Fopspenen zijn verkrijgbaar in twee modellen. De meest bekende is de ronde ‘kersvorm’. Een nadeel hiervan is, dat de vorm niet is aangepast aan die van het gehemelte. Dat is de dentaalvorm wel. Deze laatste vorm voorkomt tevens dat ontwikkelde tandjes scheef gaan groeien.

Een kind raakt doorgaans aan een soort speen gewend en is daar niet meer van af te brengen. Er zijn fopspenen in verschillende maten, afhankelijk van de leeftijd. En er zijn speciale inslaapfopspenen. Deze hebben geen ring, zodat je baby tijdens het slapen zonder problemen kan omdraaien.

Schoonmaken van zuigflessen en (fop)spenen

Een nieuwe zuigfles moet vóór gebruik goed worden uitgekookt. Als je na iedere voeding de fles en speen goed omspoelt onder eerst koud water en daarna heet stromend water, hoef je de zuigfles en speen daarna maar een keer in de twee tot drie dagen uit te koken. Gebruik liever geen borstel om de fles of de speen schoon te maken: deze kunnen een bron van bacteriën zijn.

Uitkoken gaat als volgt:

Leg de fles en/of (fop)speen in een pannetje met water. Breng dit water aan de kook. Zet daarna het fornuis uit en laat de fles en/of (fop)speen in het water liggen totdat het is afgekoeld. Bewaar de (fop)speen daarna in een schoon en droog washandje.

Uitkoken in de magnetron gaat als volgt:

Vul de fles voor driekwart met water en plaats deze in de magnetron. Dompel de (fop)speen en het afsluitdopje in een bakje water en zet dit naast de zuigfles. Laat het water vervolgens drie minuten koken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *