baby in handen

De eerste acht dagen neemt de kraamverzorgende de zorg voor jou en jullie kind(eren) op zich. Lees hier meer over de kraamzorg.

Wat doet een kraamverzorgster?

In Nederland heeft iedereen die een kind krijgt recht op kraamzorg. De kraamverzorgende assisteert je verloskundige bij een thuisbevalling en zij neemt de eerste acht dagen na de bevalling de zorg voor jou en jullie kind(-eren) op zich. Als je in het ziekenhuis bent bevallen, komt de kraamverzorgende als je weer thuis bent. Ze doet je lichamelijke controles, ze leert jullie hoe je je kind het beste kunt verzorgen (in bad doen, aankleden, verschonen, borst- en/of flesvoeding geven) en ze neemt dagelijkse huishoudelijke taken van je over zodat jij volledig kunt genieten van je kraamperiode.

Huishoudelijke taken

  • Ontbijt en lunch verzorgen
  • Koffie/thee verzorgen voor de visite
  • Wc schoonmaken
  • Afwas
  • Was opvouwen
  • Stofzuigen
  • Bed verschonen
  • Evt. oudste kind(eren) naar school brengen en ophalen
  • Evt. met oudste (kind)eren spelletje doen

Ongeveer twee maanden voor je uitgerekende datum zal er een medewerker van het kraamcentrum bij je langskomen. Ze zal je vragen hoeveel dagen en hoeveel uur per dag je kraamzorg nodig bent (een minimum van 3 uur per dag). Je bepaalt in overleg wat de kraamverzorgende naast haar standaard taken gaat doen of wat jij specifiek van haar verwacht.

Hoe en wanneer regel ik kraamzorg?

Het is belangrijk om kraamzorg tijdig aan te vragen, het liefst voor de 16e week in de zwangerschap. Informeer voor de zekerheid bij je ziektekostenverzekering of je kraamzorg zelf moet regelen of dat de verzekeringsmaatschappij dit voor je doet. Je kunt in alle gevallen zelf de keuze maken bij welk kraamcentrum jij je kraamzorg wilt regelen.Wij werken graag samen met Kraamzorg de Drie Provinciën, het Groene Kruis, Kraamzorg Lianne, Buurtzorg Kraam, de Kraamvogel en Kraamzus.

Kosten voor kraamzorg

In je verzekeringspolis kun je zien hoeveel uur je vergoedt krijgt. Er is sprake van een eigen bijdrage, tenzij je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Het uurbedrag is bij alle kraamcentra hetzelfde. Meer uren is altijd mogelijk, maar deze komen voor eigen rekening als het geen medische reden betreft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *