Bij ons in de praktijk kun je terecht voor het plaatsen/verwijderen van de spiraal en/of het implantatiestaafje (Implanon). We hebben hier ruime ervaring mee. Allereerst is het goed om te kijken welk anticonceptiemiddel bij jou past. In een gesprek kunnen we de voor- en nadelen die bij jou van belang zijn met elkaar afwegen. Op die manier kijken we welk anticonceptiemiddel het beste aansluit bij jouw wensen.
Spiraal
De spiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie en goed te combineren met borstvoeding. Ben je net bevallen en wil je graag een spiraal? Dan kun je het beste de spiraal na 10-12 weken laten plaatsen. Als je nog nooit bent bevallen dan plaatsen we de spiraal bij voorkeur tijdens de menstruatie. Er zijn twee verschillende soorten spiralen. De hormoonspiraal en de koperspiraal (vrij van hormonen).
Hormoonspiraal.
In de hormoonspiraal zit een hormoon die ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks wordt opgebouwd. Hierdoor kan het bevruchte eitje niet in de baarmoederwand innestelen. De hormoonspiraal wordt niet alleen gebruikt als anticonceptiemiddel maar ook wel tegen vrouwen die veel last hebben van overgangsklachten of hevige menstruaties. Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena.
De Mirena spiraal bevat 52 mg levonorgestrel en biedt bescherming voor acht jaar. Het zusje van de Mirena spiraal is de Kyleena. Hier zitten minder hormonen in en is daardoor ook minder lang werkzaam (5 jaar). De Kyleena is iets kleiner ten opzichte van de Mirena.
De hormoonspiraal kan overmatig bloedverlies verminderen en is daarom heel geschikt voor vrouwen met menstruatieklachten. 1 op de 5 vrouwen krijgt na verloop van tijd geen bloedingen meer. Het duurt vaak drie tot zes maanden voordat je lichaam in deze rustfase komt. Na het plaatsen kan er de eerste zes maanden nog onregelmatig bloedverlies optreden, vaak druppelsgewijs (spotting). Bij de Kyleena zien we vaker dan mensen langer last hebben van spotting.
Voor de plaatsing is het advies om pijnstillers te nemen. Na de plaatsing kun je wat buikpijn en bloedverlies hebben. Het bloedverlies wordt na een aantal dagen minder. Indien je graag de spiraal verwijderd wil hebben, ben je daarna snel weer vruchtbaar.
Koperspiraal.
Een koperspiraal geeft langzaam koperionen af, wat zorgt voor een soort verlammende werking op zaadcellen. Hierdoor kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken. Doordat er geen hormonen in de spiraal zitten, behoudt je je eigen cyclus. Iedere maand word je dus ongesteld. De eerste drie tot zes maanden na de plaatsing kan het zijn dat de menstruaties heviger zijn dan je gewend bent. Ook kun je wat meer buikpijn ervaren.
De koperspiraal kan ook als noodanticonceptie worden gebruikt! (Na onveilig vrijen)
Implantatiestaafje
Het implantatiestaafje is een staafje die, na plaatselijke verdoving, net onder de huid van je bovenarm wordt geplaatst. Je zult het staafje niet meer zien maar wel kunnen voelen. In het implantatiestaafje zit een hormoon die de eisprong remt en dus voorkomt dat er een eicel vrijkomt tijdens de cyclus. Het is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Het biedt bescherming voor drie jaar, daarna moet het verwijderd worden en kan er eventueel direct weer een nieuwe worden geplaatst.
Bij het gebruik van het implantatiestaafje kan je menstruatie wegblijven (22%) of je kunt juist tussentijdse bloedingen hebben (20%).