Wanneer alles goed gaat tijdens de zwangerschap en er geen complicaties optreden, heb je de keuze om thuis of poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Tijdens de zwangerschap zullen we bespreken welke plaats van bevalling jullie voorkeur heeft. Het is belangrijk dat je een plek kiest waar jij je veilig voelt. Bij zowel een thuisbevalling als bij een poliklinische bevalling word je door één van onze verloskundigen begeleid.

Thuisbevalling

Bij een thuisbevalling worden wij geassisteerd door de kraamzorgorganisatie die jullie hebben gekozen.

Benodigdheden thuisbevalling:
– Tien hydrofiele doeken
– Warme omslagdoek
– Twee emmers, waarvan één emmer met afvalzak
– Twee aluminium kruiken
– Setje kleertjes voor de baby (+ extra muts)
– Kraampakket
– Ziekenhuistas/bevaltas

Ziekenhuisbevalling

Wanneer je onder onze begeleiding in het ziekenhuis wilt bevallen, heet dat poliklinisch. Je huurt een kamer in het gewenste ziekenhuis en na de bevalling ga je weer naar huis. Het eerste gedeelte van de bevalling doe je thuis. Vaak moet je bij een poliklinische bevalling een eigen bijdrage betalen. Check hiervoor de polis van je zorgverzekeraar.

Als je een medische indicatie hebt, dan word je door een arts of verloskundige van het ziekenhuis begeleid. Er zijn ook medische indicaties die onder gezamenlijke zorg vallen, hierbij kunnen wij de bevalling begeleiden en staat het ziekenhuis op de achtergrond. Een voorbeeld hiervan is wanneer je tijdens je vorige bevalling veel bloed bent verloren. Tijdens de zwangerschap zullen wij dit met je bespreken. In beide gevallen word de bevalling vergoed door de zorgverzekeraar.

Wij hebben een samenwerkingsverband met het Martini Ziekenhuis in Groningen, hier werken wij veel mee samen. Ook werken wij samen met het UMCG in Groningen, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Nij Smellinghe in Drachten. Tijdens de zwangerschap kun jij je voorkeur aangeven.