shutterstock_156374564

Toxoplasmose

Toxoplasmose kun je krijgen door het eten van rauw/rood vlees, rauwe ongewassen groenten en kattenpoep. Als je tijdens de zwangerschap voor het eerst besmet raakt met de parasiet Toxoplasma Gondii, kan je ongeboren kindje besmet raken. De eerste acht weken van de zwangerschap is de kans daarop erg klein. Maar áls het gebeurt, kan je kindje daar aangeboren afwijkingen aan overhouden, zoals een waterhoofd of blindheid.

Om toxoplasmose te voorkomen, gelden de volgende adviezen, vanaf het moment dat je zwanger bent:

  • Eet vlees alleen als het door en door gaar is of ingevroren is geweest bij een temperatuur van -18°. Eet geen broodbeleg van rauw vlees zoals chorizo, ossenworst, filet americain, biefstuk, tartaar, droge worst en rauwe rosbief. Dit geldt niet voor rauwe vis zoals haring, dit mag je gewoon eten.
  • Draag handschoenen bij het werk in de tuin.
  • Was groenten goed, vooral als je ze rauw eet. Er kan besmette aarde aan zitten.
  • Laat bij voorkeur een ander de kattenbak schoonmaken. Kan dat niet, draag dan handschoenen. Verschoon de kattenbak elke dag om te voorkomen dat de parasiet in de kattenbak actief wordt.

Listeriose

Kaas die is bereid met rauwe melk, kunnen een bacterie bevatten: Listeria Monocytogenes.
Tijdens de zwangerschap leidt een Listeria-infectie meestal tot een miskraam of een doodgeboorte. Voor de vruchtbaarheid heeft Listeria geen gevolgen. Maar aangezien het wel twee maanden duren voordat de infectie zich openbaart, kun je overwegen om er tijdens het zwanger worden al voorzorgsmaatregelen tegen te nemen. Zodra je zwanger bent, is dat zeker aan te raden.
Om Listeriose te voorkomen gelden de volgende adviezen, vanaf het moment dat je zwanger bent en liefst ook als je zwanger wilt worden:

  • Drink en eet geen rauwe melk en producten die hiervan gemaakt zijn, zoals rauwe melkse Franse kaas. Er staat dan op het etiket: au lait cru. Staat er “gepasteuriseerd” in de ingrediëntenlijst, is het veilig om te eten.
  • Wees voorzichtig met paté, koude schotels en producten van de traiteur.
  • Zet de koelkast op een hoge stand om de bacteriegroei te vertragen. Hang er eventueel een thermometer in. Een temperatuur van 4 tot 7° Celsius is veilig.
  • Bewaar bederfelijke voeding koud en kort. Verhit bij twijfel de voedingsmiddelen door en door (maar niet in de magnetron).
  • Wees voorzichtig met rauwe producten en vacuümverpakte producten.
  • Eet geen softijs of milkshakes maar diepgevroren schepijs of voorverpakte ijsjes

Vitamine A

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei en een goede vitamine A-voorziening tijdens de zwangerschap is daarom van groot belang. De aanbeveling voor vitamine A is tijdens de zwangerschap verhoogd van 800 naar 1.000 microgram per dag.
Een te hoge inname van vitamine A kan in de vroege zwangerschap de vrucht beschadigen bij daarvoor gevoelige vrouwen. Omdat lever grote hoeveelheden vitamine A kan bevatten, raadt de Gezondheidsraad zwangere vrouwen af om lever te eten. Zo bevat 100 gram lever al 11.000 microgram vitamine A, ver boven de veilige bovengrens van 3000 microgram per dag. Matig gebruik van leverproducten levert tijdens de zwangerschap geen problemen op, mits het niet wordt gecombineerd met een multivitamine supplement met vitamine A.
Mogelijk vanwege de waarschuwingen voor vitamine A halen zwangere vrouwen vaak niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1000 microgram vitamine A per dag. Uit de Voedselconsumptiepeiling uit 1998 blijkt dat de gemiddelde inname tijdens de zwangerschap 829 microgram vitamine A per dag is. Ook een tekort kan schadelijk zijn: vitamine A is essentieel voor een goede ontwikkeling van je kindje. Het is dus belangrijk om niet té voorzichtig te zijn met de inname van vitamine A.
Een boterham met leverpastei (350 microgram vitamine A) per dag of op een feestje een plakje leverworst is dus geen enkel probleem!

Becel Pro-activ

Becel pro-activ bevat plantensterol. Het is aangetoond dat plantensterolen de bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor bij de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Becel pro-activ is uitsluitend bedoeld voor mensen die hun cholesterol actief willen verlagen als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl.
Becel pro-activ producten zijn niet bedoeld voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en voor kinderen onder de 5 jaar, omdat zij speciale voedingsbehoeften hebben. Bijvoorbeeld: als zwangere heb je een verhoogde cholesterol nodig voor de ontwikkeling van je kind.

Voor meer informatie over voedingsadviezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *