Wil je zwanger worden?

Dan kunnen jullie bij ons langskomen voor het kinderwensspreekuur. Met dit spreekuur helpen we je om je zwangerschap zo goed mogelijk te laten beginnen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente.

Vragenlijst

Wij vragen jullie om van te voren een vragenlijst in te vullen van zwangerwijzer.nl. Aan het einde van de vragenlijst kun je de antwoorden naar jezelf sturen. De uitslag van deze vragenlijst kan je dan naar ons toe mailen, of uitprinten en meenemen naar het spreekuur.
Aan de hand van jullie antwoorden op de vragen uit deze lijst maken we een inschatting van eventuele risico’s voor de zwangerschap. Die risico’s bespreken we dan met jullie tijdens dit spreekuur. Stellen we een risicofactor vast? Dan kunnen we jullie verwijzen naar je huisarts, een gynaecoloog, een diëtiste of een andere specialist.

Verder zullen we het hebben over leefstijl, bijvoorbeeld over alcoholgebruik, roken en drugsgebruik. Het gebruik daarvan verlaagt de kans op zwanger worden. Voor meer informatie klik hier.

Foliumzuur

Extra foliumzuur is al belangrijk voordat je zwanger wordt. Het verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een open ruggetje of een schisis (hazenlip).
Foliumzuurtabletten kun je zonder recept kopen bij drogist of apotheek. Slik elke dag een tablet met 0,4 milligram foliumzuur. Tijdens de zwangerschap wordt er ook geadviseerd om vitamine D te slikken. Er zijn foliumzuur tabletten te koop waar vitamine D aan toegevoegd is.

Begin met foliumzuur een maand voordat je gaat stoppen met voorbehoedsmiddelen. Uit onderzoek is gebleken dat het slikken van foliumzuur effectief is tot tien weken zwangerschap. Na tien weken is extra foliumzuur niet meer nodig. Foliumzuur ondersteunt het ijzergehalte, dus je mag het ook gerust doorslikken. Indien je stopt met foliumzuur, wordt geadviseerd om wel door te gaan met vitamine D.