In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is bevallen in water op zich niet nieuw. Door de eeuwen heen zijn vrouwen, al dan niet spontaan, met behulp van water bevallen. In het oude Griekenland werden priesteressen naar het water geleid omdat men aan de weldadige werking van het warme water een positieve werking toekende.
De laatste paar jaar zijn er meer en meer vrouwen in Nederland die kiezen voor de voordelen van een waterbevalling. Bevallen in water is een aanvaardbare en veilige manier om geboorte te geven aan je kind naast de andere manieren van bevallen die we in Nederland kennen.
Steeds meer vrouwen overwegen om tijdens de bevalling van een bad gebruik te maken en, als het kan, er ook in te blijven zitten tijdens de geboorte van hun kind. De ervaringen van vrouwen die daadwerkelijk geboorte hebben kunnen geven aan hun kind in water zijn overwegend positief.
Als je moeder wordt, is het bad tijdens de bevalling een aangename, warme en veilige plek die je kan helpen te ontspannen tijdens en tussen de weeën door. Je kunt in water in elke houding zachtjes bewegen of wiegen terwijl je gedragen en ondersteund wordt door het water en eventueel je partner. Op deze manier is het makkelijker de spanningen in het bekken, de rug en de benen tussen de weeën door los te laten.
Het warme water dat je omgeeft, zal je helpen om met je aandacht naar binnen te gaan en zodat je je kunt focussen op je kind en de processen die zich binnenin je plaats vinden.
Andere voordelen van een bevalling in water zijn:
- Waar er bij een “gewone” bevalling na de zware tocht door het geboortekanaal plotseling koude lucht is, kan je kind in het warme water eerst rustig bijkomen en meteen kennis maken via de huid op huid contact met jou.
- De ontsluitingsfase verloopt meestal sneller. Vooral wanneer pas vanaf 6 centimeter ontsluiting in het water gegaan wordt. Het positieve ondersteunde en ontspannende effect van water kan dan optimaal zijn werk doen.
- De uitdrijvingsfase van de bevalling verloopt meestal geleidelijker. Hierdoor kunnen de vagina en het perineum langzaam worden opgerekt en wordt de kans op inscheuren of een ‘knip’ kleiner.
Het warme water heeft een verzachtend en oplossend vermogen. Hierdoor is het warme water een hele mooie zachte en natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen.
Het gebruik van een gewoon bad voor een waterbevalling wordt niet aanbevolen. Dit aangezien zo’n bad in de eerste plaats niet wijd en diep genoeg is om alle houdingen aan te nemen en omdat niet je gehele lichaam onder water is, waardoor je af kan koelen. In de tweede plaats is het bad vaak te smal om goed je benen wijd te maken tijdens het persen.
Een aantal praktische tips tijdens het bevallen in water:
- Drink regelmatig. De warme omgeving en de arbeid die je levert maakt dat je veel vocht verliest.
- Voeg 1 kg zeezout toe aan het badwater. Dit voorkomt zoutverlies waar je suf van wordt terwijl je deze energie nodig bent voor je bevalling.
- Probeer regelmatig te plassen. Een lege blaas bevordert de weeën kwaliteit.
- In de buurt van het bad moet een matras of bed staan. Zodat je uit het bad direct kan gaan liggen.
- Verwarm de kamer waarin je het bad hebt staan tot ongeveer 22-23 graden, zodat het water minder snel afkoelt. Eventueel kun je tempexplaten onder het bad leggen voor extra isolatie.
- Zorg dat je het bad bij 37 weken opgepompt klaar hebt staan.
- Ga er alvast eens alleen of samen met je partner in badderen, zodat je bijvoorbeeld weet hoelang het duurt voordat hij goed gevuld is (afhankelijk van de rendement van je cv-ketel) en wat er verder bij komt kijken. Dat jullie goed voorbereid de bevalling tegemoet gaan.
- Zorg dat je het bad vult met water van rond de 38 graden; optimale temperatuur voor je kind is 37 graden bij geboorte.
- Een badthermometer is vereist.
- Haal een schepnetje in huis, zodat tijdens de bevalling eventueel ontlasting of bloedstolsels uit het water gehaald kunnen worden.
Pin je niet vast op een waterbevalling. Zie het als één van de vele mogelijkheden die tot je beschikking staan als de situatie het toelaat. Het kan namelijk gebeuren dat het heel anders loopt en dat je uiteindelijk geen zin hebt om in bad te bevallen. Je kunt nu eenmaal niet voorzien hoe je zult reageren en hoe de bevalling zal verlopen. Dit geldt voor al je wensen en ideeën omtrent bevallen. Houdt open vizier!
Voor meer informatie en mogelijkheden tot het huren of kopen van een bad of toebehoren:
Baby praktijk Noord
De Oerbron
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!