We willen je allereerst met klem op het hart drukken om altijd te bellen als je ongerust bent. Het is niet de bedoeling dat je onnodig zorgen maakt. Bellen om te overleggen is nooit erg, het liefste tussen 9.00-22.00u. Ook moet je bellen wanneer je denkt dat de bevalling is begonnen vóór de 37 weken.

Wanneer de vliezen breken

Indien het vruchtwater helder is (roze of doorzichtig, eventueel met witte vlokjes), willen we graag dat je  ons overdag op het spoednummer belt. Als dit ‘s nachts gebeurt, mag je de volgende ochtend bellen. Als het vruchtwater groen, geel of donkerbruin is, moet je ons direct bellen. Dus ook ’s nachts!

Wanneer de bevalling begint met weeën

  • Eerste kind
    Bel ons als je regelmatige weeën hebt om de drie à vier minuten die ongeveer een minuut aanhouden. Indien dit langer dan een uur het geval is, verwachten we dat de ontsluiting gaat beginnen. Je moet ook bellen als je twee uur lang weeën om de vijf minuten hebt.
  • Volgende kinderen
    Vaak voel je zelf wel aan wanneer het zover is. Een richtlijn is een uur lang weeën om de vijf minuten. Heb je het idee dat het sneller gaat, bel ons gerust eerder.

Veel bloedverlies

Een beetje bloedverlies hoort bij de bevalling maar als je veel helderrood bloed verliest (vergelijkbaar met een menstruatie of meer) moet je ons bellen.