De ontsluiting
De ontsluiting is het opengaan van de baarmoedermond. Bij elke wee wordt de baarmoedermond een beetje opgerekt totdat deze een diameter van ongeveer 10 cm heeft bereikt. Echter voordat dit gebeurt moet de baarmoedermond eerst verweken en verstrijken. Bij een volgende bevalling gaat dit proces sneller.
Als de weeën beginnen is het tijdsinterval tussen twee weeën ongeveer 10-30 minuten en duurt elke wee ongeveer 40-60 seconden. De samentrekkingen van de baarmoeder komen gedurende de bevalling met steeds kortere intervallen en worden sterker, langer en pijnlijker. Dit wordt de ontsluitingsfase genoemd.
De ontsluiting is in de volgende fases in te delen:
- Beginfase of latente fase: van 0 tot 4 cm ontsluiting. Aan het eind van het eerste stadium komt er elke twee uur? een wee, die ongeveer een minuut aanhoudt. Deze fase kan lang duren. Twee dagen is zelfs niet abnormaal.
- Actieve fase: van 4 tot 8 cm ontsluiting. Nu gaat het een stuk sneller, omdat de weeën krachtiger worden en in een sneller tempo op elkaar volgen (om de 3-4 minuten).
- Late fase of overgangsfase: van 8 tot 10 cm ontsluiting. De weeën volgen elkaar nu erg snel op. De barende moet zich goed concentreren op het opvangen van de weeën en zij ziet het nu vaak niet meer zitten. Langzaam maar zeker wordt het drukkende gevoel van het zakkend hoofdje echte persdrang. Als de ontsluiting 10 cm is dan beschouwen we dit als volledige ontsluiting en zal de uitdrijving, het persen, de volgende stap zijn.
Opbouw van de weeën
Een wee begint minder pijnlijk en wordt naarmate de seconden voorbijgaan steeds pijnlijker tot een bepaald hoogtepunt. Daarna zwakt de pijn weer af. Als een golf. Door het sterker en pijnlijker worden van de weeën, treedt er een bepaalde gewenning aan de pijn op. Dat komt door hormonen die in de hersenen vrijkomen.
Bij je eerste kind duurt de ontsluiting gemiddeld 18 uur, bij volgende kinderen veel korter. Na observatie en onderzoek spreken we af wat er moet gebeuren en hoe je de weeën op kunt vangen. We overleggen of je het fijn vind dat we blijven of we gaan soms nog even weg als de bevalling nog in een heel vroeg stadium is en jullie samen de weeën goed kunnen opvangen.
Wanneer het nodig is, blijft de verloskundige bij je in huis of gaan we samen naar het ziekenhuis. De verloskundige vertelt ook wanneer je de kraamverzorgende moet bellen. We helpen je door de weeën heen, door mee te ademen, massage, haptonomie en opbeurende woorden.
En natuurlijk hebben we oog voor je partner, die moet toezien hoe zijn/haar vrouw hun baby geboren moet laten worden.
De geboorte
Nadat de opening van de baarmoedermond voldoende is opgerekt ontstaat er volledige ontsluiting en volgt het volgende stadium van de bevalling. In dit stadium wordt door grote samentrekkingen van de baarmoeder (circa 80% van de uitdrijvende kracht) en actief meepersen door de moeder, de baby door het geboortekanaal geduwd. Deze persweeën lijken wel enigszins op de aandrang bij toiletbezoek en zijn onweerstaanbaar sterk. De vrouw kan niet anders dan actief mee te persen.
Het grootste deel van de baby, het hoofd, kost de meeste moeite om naar buiten te persen. Als het hoofdje eenmaal geboren is, zal in de meeste gevallen nog slechts één perswee nodig zijn om het hele lijfje naar buiten te duwen.
Gemiddelde tijd van persen bij een eerste kindje is 1,5 uur en bij de volgende kinderen meestal maximaal 30 minuten.
Mooie geboorte animaties zijn te zien op youtube.nl.
Op het moment dat je mag gaan persen, hebben we alle spullen klaargezet en hebben we in de thuissituatie de kraamverzorgende laten komen. We zullen zorgen voor een optimale houding waarin het persen het makkelijkst zal gaan. Binnen onze praktijk wordt 25% van de kinderen op de baarkruk geboren. Dit omdat zittend persen, met behulp van de zwaartekracht, het meest natuurlijk gaat. Helaas kan je niet langer dan 20-30 minuten op de baarkruk blijven zitten i.v.m. het opzwellen van je bekkenbodem. Dus zijn we geneigd om je regelmatig van houding te laten wisselen. Dit alles indien je dat zelf wenst en natuurlijk indien de conditie van de baby dit toelaat.
We controleren zeer regelmatig de hartslag van je baby.
Als het hoofdje bijna staat, dus als de grootste omvang van het hoofd door je vulva is, werken we veel met hete natte doeken om je pijn te verzachten. We loodsen je door de laatste minuten heen met duidelijke zucht- en persinstructies. En als dan eindelijk je baby nat op je buik ligt, drogen we hem/haar af en zetten we een mutsje op. We trekken ons wat terug en observeren de conditie van je kindje en het bloedverlies bij jou terwijl de ontmoeting tussen jullie en je kindje plaatsvindt.
Na een kwartiertje zullen we aanstalten maken om de placenta (moederkoek) geboren te laten worden en om eventueel iets te hechten. Dan is het voor ons tijd om beneden de administratie te doen, terwijl de kraamverzorgende beschuit met muisjes en wat te drinken voor iedereen maakt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!