Tijdens een bevalling bestaat er niet één houding die de allerbeste houding is.
Tijdens de ontsluiting, die bij een eerste kind vaak 10-12 uur kan duren, is het heel belangrijk dat je een houding zoekt die op dat moment prettig aanvoelt. Dit kan heel verschillend zijn, vaak van houding wisselen en in beweging blijven kan in het begin heel prettig zijn. Als het lukt en het is ’s avonds of ’s nachts kun je ook nog proberen te slapen.
Rondlopen, zitten, douchen, liggen op je zij (vooral als je moe bent), voorovergebogen hangen op een tafel of stoel (vooral als je last hebt van je rug) zijn voorbeelden van houdingen tijdens de ontsluiting. Blijf vooral proberen tot je een prettige houding hebt gevonden en wissel na een tijdje weer om te voorkomen dat je stijf wordt.
Sommige vrouwen vinden het prettig om in bad te gaan. Doe dit niet in een vroeg stadium van je ontsluiting, de weeën kunnen dan niet goed doorzetten. Het kan wel prettig zijn om dit in de tweede helft van je ontsluiting te doen, vanaf 5 cm, zeker als je weet dat je goed ontspant in water. Een douche kan hetzelfde effect hebben, je kunt je dan lekker afsluiten van je omgeving en de warme waterstraal over je rug of buik laten lopen. Douchen kan wel in de eerste helft van je ontsluiting.
Het laatste stuk van de ontsluitingsfase, vanaf 7-8 cm, kan heftig verlopen met korte pauzes tussen de weeën en lang aanhoudende weeën. Voorovergebogen hangen op de knieën of op de zij liggen kan dan heel prettig zijn, maar sommige vrouwen vinden het dan nog steeds prettig om rond te blijven lopen. Bijna alles is goed, als je maar probeert de beste houding te zoeken. Liggen op de rug is in dit stadium meestal niet prettig en ook minder goed voor de bloedvoorziening naar je kind.
Tijdens het persen is het ook mogelijk om diverse houdingen aan te nemen.
- Liggen op de rug met opgetrokken knieën is mogelijk, maar soms vermoeiend omdat je tegen de zwaartekracht in moet persen. Iets meer rechtop zittend, eventueel met kussens in de rug gaat vaak beter, je voelt dan beter waar je naar toe moet persen.
- Rechtop zittend persen gaat vaak makkelijk op de baarkruk. Het is eigenlijk dezelfde houding als hurken, maar je billen zijn ondersteund, waardoor het minder vermoeiend is dan hurkzit. Wij hebben de baarkruk altijd bij ons als we dienst hebben, ook in het ziekenhuis is een baarkruk aanwezig. Je partner zit achter je voor steun in de rug en jullie kunnen samen in de spiegel zien hoe jullie kindje wordt geboren.
- Staand persen kan ook als het persen niet zo lang duurt.
- Liggen op de zij tijdens het persen kan heel handig zijn als je erg moe bent, of als je veel last hebt van je rug tijdens het persen. Je partner kan dan je rug masseren en je kunt tussen de weeën door lekker uitrusten.
- Persen in bad kan ook en je kunt daarvoor wel een speciaal bad huren. Zo’n speciaal bad is te huur bij bijvoorbeeld Geboortedeco
Hier zijn wel kosten aan verbonden en niet iedere ruimte is geschikt voor het plaatsen van het bad.
Suggestie: In het boek Duik in je weeën van Carita Salomé staan veel houdingen voor ontsluiting en tijdens het persen uitgebreid beschreven.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!