Sanne heeft haar diploma voor EMDR behaald! Hierdoor kan zij EMDR als middel gebruiken om een traumatische bevalling te kunnen verwerken. Hieronder meer informatie hierover.

Coachen na een nare bevalling

Ieder mens heeft verwachtingen. De meeste vrouwen verwachten en hopen op een autonome en gezonde bevalling. Waarin het proces goed verloopt, ze gehoord en gezien worden en natuurlijk een gezond kind krijgen. Bevallen en het krijgen van een kind zijn zulke wezenlijke dingen in het leven van een mens, dat het vaak gaat om meer dan slechts verwachtingen, het is een levensbehoefte. Een mooie, prettige herinnering aan je bevalling, draag je je leven lang op een positieve manier met je mee. Het geeft zelfvertrouwen en rust. Omgekeerd zorgt een traumatische bevalling voor onrust, angst en stress in het lichaam.

Misschien heeft jouw bevalling een zodanig nare herinnering bij je achtergelaten, dat er sprake is van PTSS. Dit staat voor Post Traumatisch Stress Syndroom. De herinnering zelf is dan gekoppeld aan negatieve gedachten en emoties. PTTS kenmerkt zich o.a. door de volgende symptomen:

  • Nu je weer zwanger bent, roept de gedachte aan een bevalling angst en onrust op
  • Je droomt over je bevalling en bent schrikachtiger dan normaal
  • Je voelde je tijdens je bevalling machteloos, alleen, angstig, of onzeker
  • Je kijkt met een negatief gevoel terug op je bevalling
  • Je voelt je schuldig over het verloop van je bevalling
  • Je had het gevoel dat jouw leven of dat van de baby in gevaar was en daar heb je nu nog last van.

Sanne Brons is verloskundige, coach en bevallingsverwerkingsspecialist. Zij kan in een gesprek met jou vaststellen of je in aanmerking kunt komen voor EMDR. Dat is een wetenschappelijk bewezen methode om nare, traumatische herinneringen te verwerken. (psychotrauma)

Reken op drie gesprekken, inclusief de EMDR-sessie. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Zie ook voor verdere uitleg over EMDR

Soms wordt de EVA methode toegepast als afsluiting van een EMDR traject, omdat EVA hierop een waardevolle aanvulling is. EMDR neemt de spanning bij de bestaande beelden weg en EVA installeert nieuwe, prettige beelden. EVA is ook een uitstekende manier om een eerdere bevalling te resetten als je nu meer dan 30 weken zwanger bent, of indien er om medische redenen geen EMDR mag worden toegepast. Het is een beproefde visualisatie methode om middels een gesprek over “hoe het had kunnen zijn” het bevallingsverhaal te ”veranderen”. Hierdoor komen het brein en de rest van je lichaam tot rust.

Sanne is al 23 jaar verloskundige en ruim 10 jaar coach en heeft een opleiding en certificaat behaald, om deze techniek te kunnen toepassen. Omdat Sanne geen psycholoog is, is zij niet aangesloten bij de Vereniging EMDR-Nederland. Derhalve wordt het ook niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je zou wel eventueel kunnen overleggen met de werkgever of zij / hij wat kan bijdragen in de kosten. Ook is het aftrekbaar van je inkomstenbelasting als zorgkosten. Reken op drie gesprekken, inclusief de EMDR-sessie. Per sessie van 60 tot 90 minuten kost het 70 euro.

Aanmelden kan via whatsApp op 06-40 50 50 60